Witam!
Chciałbym zapytać czy próbował ktoś stosować Metronidazol?
ostatnio kupowałem Ronidazol, ale działanie to samo,
a Metronidazol ma nawet szerszy zakres działania /oprócz Trichomonas o który nam chodzi,
tłucze inne pierwotniaki i nawet niektóre bakterie/
a do tego jest duzo tańszy!
w aptece 20 tabl Metronidazolu po 250mg kosztuje ok 10zł.
jeżeli ktoś stosuje - proszę o podpowiedź jak dawkowac.
Nr. oddziału: 0292 Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Sty 2008 Posty: 1349 Otrzymał 62 piw(a) Diamenty: 165 Poziom konta: 7
Wysłany: 7 Lipiec 10, 11:25
ja nie stosowałem tego leku , ale wypowiem sie na jego temat
Metronidazol jest dość skutecznym lekiem , jego minut jest taki , że negatywnie wpływa na zależenie jaj, jeśli się poda go w nieodpowiednim czasie. Najlepiej stosować go jak wszystkie pary poniosą jajka
Cytat:
Tabela I. Wybrane leki stosowane w terapii i profilaktyce trichomonadozy gołębi
Nazwa subst. czynnej Nazwa preparatu Dawka Stosowanie Przeznaczenie Uwagi
Metronidazol Avimetronid -proszek Leczniczo: 3 g/l 1 wody do picia Przez 10 dni, a po 3-tyg. przerwie ponownie przez 5-7 dni Wszystkie gołębie w stadzie Codziennie sporządzać świeży roztwór
Profilaktycznie: 1 g/l 1 wody Przez 20 dni lub do kolejnych lęgów Wszystkie gołębie w stadzie Codziennie sporządzać świeży roztwór
Metronidazol Metronidazol drażetki 0,05 g/golębia Do dzioba 1 raz dziennie przez 8 dni Ptaki ze zmianami w jamie dziobowej 1 drażetka na 5 sztuk
Karnidazol Spartrix - tabletki Leczniczo i profilaktycznie: 1 tabl. dziennie/ /gołębia do dzioba Jednorazowo. W przypadkach znacznych zmian drugą dawkę leku można podać po
5-7 dniach. Ptaki ze zmianami w jamie dziobowej Szczególnie wskazany w okresie lotów gołębi pocztowych
Ronidazol Trichonidazol -proszek Profilaktycznie: 1 g/l 1 wody do picia Przez 7 dni, na 3 tyg. przed łączeniem w pary, w połowie okresu wylęgowego, przed sezonem lotów, po zakończeniu lotów, w przypadku pojawienia się trichomonadozy w stadzie Wszystkie ptaki w stadzie Przechowywać w temp. do -r 25 C. Nie stosować gołębi przeznaczonych do konsumpcji. Działa też bakteriobójczo na be/.tlenowce.
Leczniczo: 1 g/l 1 wody do picia przez 9 dni Jak wyżej
Ronidazol Trichosol roztwór 20 ml/2,5 I wody do picia dziennie Profilaktycznie przez
3-5 dni . Leczniczo przez 7 dni Wszystkie ptaki w stadzie Można stosować w okresie lęgów
Ronidazol Ridzowet proszek 0,5 g/l 1 wody do picia Przez 9-14 dni Wszystkie ptaki w stadzie
Ronidazol Tricho Plus-proszek 4 g Preparatu/2 litry wody do picia przez 5 dni Wszystkie ptaki w stadzie Torebka 4 gramy
Metronidazol Maść metronidazolowa Ung. Metronidazoli Miejscowo smarowanie cienką warstwą Do zaniku zmian Ptaki ze zmianami trichomonadozowymi
Dimetridazol
super!!!
wieeelkie dzieki!
szukałem takich informacji ale wszędzie tylko opisywane były przypadki leczenia chorób ludzi.
jeszcze raz wielkie dzięki!!!
AG-0370 [Usunięty]
Wysłany: 16 Listopad 10, 11:51
Koledzy ja uwarzam ze Ronidazol jest najlepzym lekiem uzywam go od kilkanastu lat i jestem zadowolony z niego tak jak Marcin napisal ze ma duzy wplyw na znoszenie jajek ja sie go poda w nieodpowiednim terminie ja zawsze Ronidazol podaje golebiom po zniesieniu jajek i podaje go przez 3-5 dni
Dobry Lot
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum