Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ronidazolmetronidazol

Przesunięty przez: LukaszK
1 Październik 10, 23:59
Ronidazol/Metronidazol
Autor Wiadomość
Dracon

Wysłany: 7 Lipiec 10, 11:01   Ronidazol/Metronidazol

Witam!
Chciałbym zapytać czy próbował ktoś stosować Metronidazol?
ostatnio kupowałem Ronidazol, ale działanie to samo,
a Metronidazol ma nawet szerszy zakres działania /oprócz Trichomonas o który nam chodzi,
tłucze inne pierwotniaki i nawet niektóre bakterie/
a do tego jest duzo tańszy!
w aptece 20 tabl Metronidazolu po 250mg kosztuje ok 10zł.

jeżeli ktoś stosuje - proszę o podpowiedź jak dawkowac.

z góry dziękuję za pomoc!
pozdrawiam,
Michał
Postaw piwo autorowi tego posta

Marcin 

Nr. oddziału: 0292
Otrzymał 62 piw(a)
Diamenty: 165
Poziom konta: 7

Brązowy medal (Ilość: 1) Sredny medal (Ilość: 1) Złoty medal (Ilość: 1)
Wysłany: 7 Lipiec 10, 11:25   

ja nie stosowałem tego leku , ale wypowiem sie na jego temat

Metronidazol jest dość skutecznym lekiem , jego minut jest taki , że negatywnie wpływa na zależenie jaj, jeśli się poda go w nieodpowiednim czasie. Najlepiej stosować go jak wszystkie pary poniosą jajka

Cytat:
Tabela I. Wybrane leki stosowane w terapii i profilaktyce trichomonadozy gołębi

Nazwa subst. czynnej Nazwa preparatu Dawka Stosowanie Przeznaczenie Uwagi
Metronidazol Avimetronid -proszek Leczniczo: 3 g/l 1 wody do picia Przez 10 dni, a po 3-tyg. przerwie ponownie przez 5-7 dni Wszystkie gołębie w stadzie Codziennie sporządzać świeży roztwór

Profilaktycznie: 1 g/l 1 wody Przez 20 dni lub do kolejnych lęgów Wszystkie gołębie w stadzie Codziennie sporządzać świeży roztwór
Metronidazol Metronidazol drażetki 0,05 g/golębia Do dzioba 1 raz dziennie przez 8 dni Ptaki ze zmianami w jamie dziobowej 1 drażetka na 5 sztuk
Karnidazol Spartrix - tabletki Leczniczo i profilaktycznie: 1 tabl. dziennie/ /gołębia do dzioba Jednorazowo. W przypadkach znacznych zmian drugą dawkę leku można podać po
5-7 dniach. Ptaki ze zmianami w jamie dziobowej Szczególnie wskazany w okresie lotów gołębi pocztowych
Ronidazol Trichonidazol -proszek Profilaktycznie: 1 g/l 1 wody do picia Przez 7 dni, na 3 tyg. przed łączeniem w pary, w połowie okresu wylęgowego, przed sezonem lotów, po zakończeniu lotów, w przypadku pojawienia się trichomonadozy w stadzie Wszystkie ptaki w stadzie Przechowywać w temp. do -r 25 C. Nie stosować gołębi przeznaczonych do konsumpcji. Działa też bakteriobójczo na be/.tlenowce.

Leczniczo: 1 g/l 1 wody do picia przez 9 dni Jak wyżej
Ronidazol Trichosol roztwór 20 ml/2,5 I wody do picia dziennie Profilaktycznie przez
3-5 dni . Leczniczo przez 7 dni Wszystkie ptaki w stadzie Można stosować w okresie lęgów
Ronidazol Ridzowet proszek 0,5 g/l 1 wody do picia Przez 9-14 dni Wszystkie ptaki w stadzie
Ronidazol Tricho Plus-proszek 4 g Preparatu/2 litry wody do picia przez 5 dni Wszystkie ptaki w stadzie Torebka 4 gramy
Metronidazol Maść metronidazolowa Ung. Metronidazoli Miejscowo smarowanie cienką warstwą Do zaniku zmian Ptaki ze zmianami trichomonadozowymi
Dimetridazol

http://www2.biofaktor.pl/?go=produkt&id=160

Dracon

Wysłany: 7 Lipiec 10, 11:49   

super!!!
wieeelkie dzieki!
szukałem takich informacji ale wszędzie tylko opisywane były przypadki leczenia chorób ludzi.

jeszcze raz wielkie dzięki!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

AG-0370
[Usunięty]

Wysłany: 16 Listopad 10, 11:51   

Koledzy ja uwarzam ze Ronidazol jest najlepzym lekiem uzywam go od kilkanastu lat i jestem zadowolony z niego tak jak Marcin napisal ze ma duzy wplyw na znoszenie jajek ja sie go poda w nieodpowiednim terminie ja zawsze Ronidazol podaje golebiom po zniesieniu jajek i podaje go przez 3-5 dni
Dobry Lot

Odpowiedz do tematu