Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 10 Listopad 10, 22:39
Witam dziś zaprezętuję wywiad z kolegą Kamilem ( z Forum dla kolegów kamil208 )
Witam cię Kamilu
Moje pierwszwsze pytanie zabrzmi od ilu lat hodujesz gołębie ?
Gołębie hoduję od 2006 r czyli 4 lata.
Kto cię wciognoł w hodowlę gołębi ?
W hodowlę wciognoł mnie mój kolega zaczoł gadać czy nie mam gołębi i coś się we mnie obudziło i zaczołem hodować gołebie .
Z kąd pochodziły twoje pierwsze gołębie ?
Pierwsze moje gołebie pochodziły jak to się mówi ze wsi , znosiło się jakieś tzw poluchy aby coś siedziało na dachu , wtedy człowiek nie myślał na poważnie z tym , ale puzniej dowiedziałem się że mój wujek jest zapisany w PZHGP i zaproponował mi kilka młodych i puzniej znowu kilka rozpłodowych i jakoś poleciało . Moje całe stado oparte jest o gołebie z hodowli mojego wujka .
Czy myślisz o lotowaniu ?
Tak myślę o tym cały czas , ale teraz nie zapiszę się napewo gdyż nie mam przystosowanych do tego gołebników , i oczywiście cięzko mi jest utrzymac stado . Ale w przyszłości napewno zacznę lotowac na poważnie . Narazie lotuje tzw amatora , wywoże sobie z bratem samochodem gołebie na określone dystanse i to mi musi wystarczy
Jaką metodą chciałbyś lotować ?
Jeżeli już bym lotował to metodą tzw gniazdówką . Ponieważ wydaję mi się łatwiejsza i lepiej się bym w niej czuł niż w wdowieństwie
Na jakie dystanse wywoziłeś swoje gołębie i jak z tym sobie poradziły ?
To jest tak , młode gołebie w tym sezonie zaliczyły 180 km i poradziły sobie dobrze ale zadowolenia nie było z nich . Przetrwały tylko te lepsze gdyż część pogubiła się na . A jeżeli chodzi o stare to już większe dystanse są sztuki co liczyły po 300km na pewno miały by większe dystane ale na początku roku byłem zmuszony sprzedać połowę stada bo nie były zbyt dobre i nie miały pewnego pochodzenia to były gołembie jeszcze z tych źródeł jak pisałem wcześniej tzw ze wsi połowę musiałem sprzedać i było puszczane tylko kilka sztuk . Stare nawet radziły sobie dobrze ale z początku gdy zaczynałem lotować je amatorsko to cieszyłem się ze z 70 -80 km wracała chociaż 1 sztuka . I tak to z nimi jest.
Pomaga ci ktoś w hodowli czy też sam się nimi zajmuiesz ?
Hm tak , mogę powiedzeć ze tak pod względem nie tylko finansowym . Pomagają mi rodzice , dziadek i wujek zawsze jakieś witaminki czy coś zawsze doradza mi co jak trzeba .
Ile masz gołębników ?
Na chwilę obecna to 3 , 2 strychowe i jeden wolnostojacy , 1 gołębnik jest przeznaczony dla młódków 2 dla gołębi starych a 3 dla gołębi ozdobnych . Ale jestem w trakcie budowy gołębnika dla gołębi starych , a dotychczasowy gołębnik dla gołębi starszych będzie przeznaczony dla rozpłodu . I tak to będzie mniej więcej wygląd.
Nasz wywiad dobiegł końca Dziękuję ci Kamil za udzielenie pięknego wywiadu pozdrawiam użytkowników igolebie .
Ja też bardzo dziękuje tobie kol lotny że przeprowadziłeś ze mną wywiad i też pozdrawiam wszystkich hodowców z igołebie.
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
Nr. oddziału: 0177
Wiek: 18 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 156 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Radom/Mazowsze
Wysłany: 10 Listopad 10, 23:23
To może tak pierw złoże Gratulacje koledze lotnemu za przeprowadzenie dobrego wywiadu.Nie chce pisać bez sensu jak napisał kolega LukaszK.Lotny wystawiasz świetne wywiady widzę że uczysz sie na Redaktora forum i tego ci bardzo z serca życzę oczywiście koledze Kamilowi też sukcesów w hodowli no i żebyś gołębnik dla starych wybudował jak najlepszy.To tyle chciałem napisać
Pozdrawiam Gregory
_________________ Pomogłem? Postaw piwko lub kliknij pomógł.:)
Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 3 Grudzień 10, 21:32
Witam dziś zapręzętuję wywiad z Kolegą Adamem (adam5501)
Witam cię .
Od ilu lat hodujesz gołębie i kto cię w ciągną w tą pasję ? ?
Gołębie są w rodzinie odkąd pamiętam. W PZHGP jestem od 2000 roku czyli juz 10 lat. Ta pasją zaraził mnie tata który zapisany jest w związku od 1976 roku. Jak wiecie mam nowy gołebnik ( mój ) bo zeszłe lata lotowałem w tandemie z ojcem. Ale jak to sie mówi co swoje to swoje.
Jakie sukcesy odnośłiće lotując w tandemie ?
-2003 - wystawa Ogólnopolska reprezentant Okręgu Gdańsk w kat. "C"
w 2004 roku mistrz na młode
2005 - vice mistrz w kat M.
2009 - mistrz młode GMP
2002 - vice mistrz oddziału w kat. C, 1 przodownik w GMP
Jką metodą lotujeće i dlaczego tę metodę
wybraliśće ? ?
Metoda to jak każdy na początku gniazdówka, potem wdowieństwo klasyczne, klasyk+wdowieństwo totalne, sam total , a obecnie ja zamierzam lotować samym wdowieństwem klasycznym. Uwazam tą metodę za najlepszą jej plusami są mały czas na oblotach, niezachwiana motywacja tylko trzeba stosowac triki, aby forma nie uleciała. Mała druzyna szybki wynik. Jej wadami są : samiczki siedzą w domu a co w związku z tym marnotrastwo siły lotowej samiczek. Wdowce wytrzymuja około 6 tygodni w formie potem przychodzi zachwianie wiec najlepiej mieć 2 druzyny prowadzone w rożnych systemach.
Z kąd pochodzą wasze pierwsze gołębie ?
Nie pamiętam pierwszych gołębi taty. W 1994 roku mieliśmy tragedię - wlazła kuna i zabiła wszystkie gołębie co do jednego. Ojciec chciał już zrezygnować ale z pomocą przyszli koledzy tacy jak Jurek Stenzel i mój wujek ( też hodowca), który załatwił gołebie od hodowcy z Gdyni Pana Makurata ( imienia nie pamietam). I tak przygoda z gołębiami zaczeliśmy od nowa. Połączenie tych gołębi dało znakomite rezultaty. Ale po jakimś czasie hodowla stanęła, błąd upatruję w tym że był brak selekcji - ojciec miał ważniejsze zdanie niż ja. Ale potem przyznał rację i zlikwidowaliśmy dużo gołebi pozostały te najlepsze. Potem trzeba było wyprowadzić linie ptaków które super latały i tak zrobiliśmy, obecnie trwa utrwalanie tych cech co chcę ( pokrewieństwo) i dokładanie gołębi z obcego gołębnika. Przykładowo po "Dziadku" pochodzi aż 60% hodowli.
Jle masz sztuk gołębi ?
Obecnie posiadam z ojcem 15 par rozpłodowych + 60 gołębi lotowych
Ile posiadacie gołębników ?
Nad budynkiem gospodarczym jest 5 gołebników o powierzchni około 30m2 ( będą to już gołebniki ojca). Moj nowy gołebnik ma powierzchnię 18m2 ( 9m/2m) podzielony na 4 przedziały.
Jaką karmę jedzą twoje gołębie ? ? oraz jak są przygotowywane do lęgów lotów ?
Obecnie karma normalna zwykła ( może być kampol itd) do tego dochodzi jęczmień pszenica. codzienny dostęp do gritów innych minerałów. Raz w tygodniu witaminy, oleje drożdze itd ( praktycznie to co każdy ). Przygotowanie do sezonu lęgowego lepsza karma, i do wszytkiego dochodzi witamina E. jak siedza na jajkach kuracja na Trichomonadozę. Co do lotów nie będę opisywać bo mam swój system który chce sprawdzić, nie chce dawać aby ktoś miał gorsze wyniki jak się sprawdzi to podam.
Dziękuję za udzielenie wywiadu życzę sukcesów w roku 2011 , pozdrawiam ekipę igolebie.
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
_______
LOTNY96 :D
Ostatnio zmieniony przez lotny96 3 Grudzień 10, 21:37, w całości zmieniany 2 razy
Nr. oddziału: 0208 Pomógł: 7 razy Wiek: 16 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 489 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: 0208 - Chełm Diamenty: 25 Poziom konta: 1
Wysłany: 3 Grudzień 10, 21:36
Gratuluję koledze lotnemu przeprowadzenia wywiadu . No super Adam widzę szykujesz się na mistrza . I tego ci z całego serca życzę powodzenia w hodowli tobie i twojemu Tacie .
Nr. oddziału: 0177
Wiek: 18 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 156 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Radom/Mazowsze
Wysłany: 5 Grudzień 10, 00:02
Świetny wywiad kolego lotny96 ja bym dla Ciebie proponował siedzisko Redaktora.Adam super opisane powodzenia w hodowli i życzę mistrza na 2011r.Pozdrawiam
_________________ Pomogłem? Postaw piwko lub kliknij pomógł.:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum