Nr. oddziału: 0206
Wiek: 43 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 142 Otrzymał 22 piw(a)
Wysłany: 13 Listopad 09, 19:58 OBIA?NIENIA DO POSZCZEGÓLNYCH KOLORÓW OCZU
1.Oko brunatne (nazwane także zielonkawo-brunatnym) z ukierunkowanym do środka zielono-żółtym odcieniem i z niebiesko- względnie sinawo-szarym ładnie ukształtowanym pierścieniem wartościowym, a do tego z małymi czarnymi punktami w tęczówce jest bardzo dobrym okiem do rozpłodu jak również do lotu na wszystkie odległości.
2.Oko ciemnoczerwone, u którego ubarwienie tęczówki jest do tego stopnia nasycone, że zewnętrzna część ubarwienia a więc trzeci pierścień wypiera ubarwienie drugiego pierścienia - z szaro-białym pierścieniem wartościowym umieszczonym dookoła żrenicy, od którego w sposób gwiażdzisty zauważalnych jest kilka odprysków, jest bardzo wartościowym okiem do rozpłodu i na loty ze wszystkich odległości iprzy wszelkich warunkach atmosferycznych.
3.Oko jasnoczerwone, które pomiedzy zewnętrznym ubarwieniem a pierścieniem wartościowym wykazuje wąski zielonkawo-złoty-siarkopodobny kolor drugiego pierścienia a ponadto dobrze odgraniczony złoto-żółty o czystym kolorze wąski pierścień wartościowy oraz z zielonkawo-brązowym odblaskiem w oku należy najczęściej do gołębia który na kródkich i średnich odległościach jest bardzo szybki i osiąga czołowe nagrody, jednak w bardzo łatwy sposób ginie.
4.Oko białe (szklane) z czerwonym ubarwieniem tęczówki.Zewnętrzne ubarwienie tęczówki takiego oka musi być stosunkowo szerokie (szeroki-pas) a drugi pierścień ubarwienia wąski. W tym ostatnim pierścieniu powinny - o ile możliwości - być widoczne małe żylaki. Pierścień wartościowy musi być niebiesko-biały albo szary a także czarno-niebieski. Gołębie z takimi oczami są często godne zufania i dobrymi lotnikami - a jeśli ponadto posiadają jeszcze piękny odblask w oku to są one najczęściej szybkie w locie.
5.Oko szklane z niebiesko-szarym ubarwieniem, u którego w tęczówce występuje kolor winnoczerwony. Tutaj ubarwienie drugiego pierścienia powinno być szarobiałe i poprzewlekane kilkoma czerwonymi żyłkami. Pierścień wartościowy bywa najczęściej niebieskoczarny. Gołębie z takimi oczami są stale dobrymi i pewnymi lotnikami przy każdej pogodzie.
6.Ciemne oko szklane o ciemnobrunatntm ubarwieniu w zewnętrznym pierścieniu. Ubarwienie zewnętrznego pierścienia powinno omal wypierać owe białoszare i płomieniste ubarwienie drugiego pierścienia . Pierścień wartościowy bywa najczęściej niebieskoczarny a w dodatku troche zębowaty. Takie oko jest bardzo lubiane i bardzo wartościowe do rozpłodu i na loty na wszystkie odległości.
7.Zielonkawo-żółte oko cytrynowe albo oliwne. Jeśli kolor żółty występuje jako intensywne ubarwienie i wykazuje gęsto na siebie nasuniete małe pałeczki (kuleczki) a drugi pierścień ubarwienia daje siarkowo-żółty (do zielonkawego) połysk, zaś wyrażnie występujący pierścień wartościowy jest złoto o żółtym- niekiedy pół na pół żółtym i czerwonym kolorze z równocześnie występującym czarnym zgrubieniem z przodu to są oznaki, że takie gołębie są najczęściej szybkimi i pewnymi lotnikami tak że przy złych warunkach atmoserycznych i na wszystkie odległości.
8.Ciemne oko. Jeśli ubarwienie oka jest bardzo ciemne, wtedy ubarwienie takiego oka musi wykazywać delikatne występowanie- w kierunku do żrenicy - koloru zielono żółtego lub szarobiałego. pierścień wartościowy nie może tu być za szeroki. zewnetrzna część tęczówki nie może mieć jednolicie monotonnego koloru - a raczej odcień zielonkawy poprzerywany małymi czarnymi punkcikami. Takie oko jest dobre zarówno do rozpłodu jak i do lotu.
9.Oko z ciemnymi plamami (Scheckauge) Jeśli gołąb pstry nie posiada czystego oka (bez plam) to wtedy lepiej jest, gdy jego oko bedzie ciemne o jednolitym kolorze. Tak że w ciemnym oku jest do rozpoznania dobra wartość gołębia. Na zewnętrznym ubarwieniu oka musi przebłyskiwać czerwonokrwistą barwa a pierścień wartościowy nie może być szeroki. Pomimo ciemnego ubarwienia żywotność i połysk w oku muszą być widoczne.
10.Oko o intensywnie czerwonobrunatnym kolorze i o pełnym nasyceniu tego ubarwienia z podkówką albo też z częściowym pierścieniem wartościowym wokół żrenicy, ale wykazujące duże ukrwienie i czarne punkciki w tęczówce jest dobre do rozpłodu a do lotów głównie tylko przy złej pogodzie.
ZESTAWIENIE PAR ROZPŁODOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM KOLORU OCZU
Nr.1.Oko brunatne - jak to opisano- jest bardzo dobre do rozpłodu a w szczególności w połączeniu z oczami opisanymi nr. 3,5,6 pasują także do nr.4 i 7 a gdyby takich nie było, to także do oczu pod nr.2,ale nie do oczu pod nr.8,9 i 10 bo z tych ubarwień, ubarwienie oczu byłoby za ciemne.
Nr.2.Ciemnoczerwone oko jest dobre do rozpłodu i na loty. Pasuje w szczególności do oczu pod nr.4,5,6. Poleca się także łączyć z oczami opisanymi pod nr.3i7 a także z pod nr.1,8,9i10. W zasadzie pasuje do każdego z opisanych oczu.
Nr.3. Jasnoczerwone ostre oko pasuje do wszystkich innych dobrych oczu, pod nr.1,6,8,9i10 także do oczu pod nr.2,5i7. połączone z oczami pod nr.4 daje potomstwo zbyt ogniste.
Nr.4.jasne szklane oko pasuje szczególnie do oczu pod nr.2,6i8 a także do oczu pod nr.1,9i10. mniej natomiast do oczu pod nr.3,5i7
Nr.5.Szarobrunatne oko szklane, bardzo dobre do rozpłodu i na loty pasuje szczególnie dobrze do oczu pod nr.1,2,8,9i10. Można je także polecać do oczu pod nr.3i6.
Nr.6.Ciemne oko szklane nadzwyczajnie dobre do rozpłodu i na loty pasuje szczególnie dobrze do oczu pod nr.1,2i3. poleca się także do oczu pod nr.5,6,8,9i10
Nr.7,Zielonkawo-żółte oko cytrynowe albo oliwkowe Gołębie z takimi oczami są niechętnie przeznaczane do rozpłodu, a jednak pomiędzy nimi są także dobre lotniki. Pasuje do łączenia z gołębiami o oczach z pod nr.1,2,9i10 ale także z oczami z pod nr.3i8 tylko nie z oczami z pod nr.4i5.
Nr.8. Ciemne oko. jeśli jest szlachetne to pasuje do wszystkich jaśniejszych kolorów oczu ale nie do oczu 1,9i10 bo te są dla niego za ciemne.
Nr.9.Oko z ciemnymi plamkami. W przypadku ciemnego oka u pstrego gołębia, zaleca się dokładnie przebadać pochodzenie gołębia, ponieważ w tych przypadkach może zachodzić dużo mieszaniny wynikającej z pochodzenia. W dobrze ugruntowanym szczepie gołębi pstrych oko powinno być czyste (bez plam). Gołębie z tej pozycji można łączyć z gołębiami z pod nr.5i6 a możliwe także z gołębiami z pod nr.2i3.
Nr.10.Oko o intensywnie czerwonobrunatnym kolorze. W tym oku tkwi spokój i siła pasuje do wszystkich jaśniejszych oczu tylko nie do oczu z pod nr.1,8i9 bo te są dla niego za ciemne.
Należy stale pamiętać,aby nie łączyć ze sobą dwóch gołębi z bardzo jasnymi względnie bardzo ciemnymi oczami. Można natomiast łączyć ze sobą gołębie ze szklanymi oczami ale o ile możliwości nie z jasnymi szklanymi.
Ciekawa lektura. Ale znam takich hodowców co na oczy nie zwracają szczególnej uwagi. Ja osobiście lubię gołębie na Glazerach i czerwonobrunatnych. Jak jest w waszych hodowlach ???
Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 25 Marzec 10, 20:03
Witam, ja nie zwracam uwagi na oczy bo to (bzdura jak ma być dobrym lotnikiem to będzie a te oczy to szkoda czytać gadać ) takie moje zdanie na ten temat
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
_______
LOTNY96 :D
Roberts Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 47 Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 25 Marzec 10, 20:35
Ostatnio zmieniony przez Roberts 8 Grudzień 10, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Nr. oddziału: 0397-Szczekociny Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 211 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: Szczekociny Diamenty: 10 Poziom konta: 1
Wysłany: 26 Marzec 10, 12:27
Każdy z nas ma różne sposoby parowania ale trzeba pierw wiedzieć na co trzeba patrzeć dużo osób gapi się na oko gołębia ale tylko nie liczna grupa wie na co patrzeć,co jest w Tym oku?? Z większość którzy mnie odwiedzali,żeby zobaczyć moja hodowle patrzyli na oko,pytając ich i co widzisz w Tym oku szybko zmieniali temat tylko nie liczna grupa osób wie na co patrzeć!!!! U mnie sposób parowania polega na Tym że nie paruje względem takiego samego koloru oka!!! Ale przy parowani zawsze patrze na oko potem dochodzą inne drobiazgi (pozwolę to tak nazwać)!!!!
a ja patrze na oczy przy parowaniu! Może się nie znam, ale ptaszków o takich samych oczach nie paruję. Zaznaczę jednak, ze ogólnie to nie zwracam uwagi na oko, czy one szklane, rybie itd. Ptak, albo lata, albo Burek ma pociechę.
Nr. oddziału: 0208 Pomógł: 7 razy Wiek: 16 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 489 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: 0208 - Chełm Diamenty: 25 Poziom konta: 1
Wysłany: 30 Kwiecień 10, 13:57
Ja mniej wiecej zwracam uwage na oczy ale jak mam parowac to wujek mi sam wybiera jaki gołąb do jakiego i jakoś leci . Bo na oczach to się zbytnio nie znam .
Nr. oddziału: 083
Wiek: 16 Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 57 Otrzymał 17 piw(a) Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 5 Grudzień 10, 10:55
Dla mnie jest pare zasad którymi się kieruję:
1.Parzę gołębie z przeciwnymi kolorami oczu
2.Gołębie rozpłodowe to szczególnie te które mają małą źrenicę
3.99% które posiadają duży pierścień wartościowy do gołębie długodystansowe
4.Gołębie pocztowe w perścieniach posiadają okrogłe krski do są sprintery
5.Cenione najbardziej gołębie to glazery i z ciemno-zielonymi oczyma
___________________________________________________________________________--
JEŻELI POMOGŁEM POSTAW PIWO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum