Przed wczoraj, gdy siędziałem w pokoju "zapukał" w okno do mnie gołąb. Gdy otworzyłem na szerokośc okno nie odleciał, nie bał się. Wszedł do środka pokoju. Na samym początku chciałem tylko go nakarmić i napoić, a przy okazji pokazać bratu. Trzymałem go do wieczora i chiałem go wypuścić. Otworzyłem na szerokośc okno, niestety nie chciał odlecieć. Postanowiłem go wypuścic na następny dzień. Gdy tylko się obudziłem wyszedłem z nim na balkon podrzuciłem go do góry, uniósł się tylko i wylądował mi na ramieniu. Chyba się do mnie przywiązał. Nie znam się na gołebiach, ale znalazłem spis wszystkich ras gołebi i przy 3h poszukiwań znalazłem. Jest to Szek Polski. Wydaje mi się po budowie że to samiczka. Jest biała z czarno-szarymi kropkami na głowie oraz zakończonymi czarnymi piórami na skrzydełkach. Ptak jest ożywiony. Je, pije,a w nocy chrapie. Nie wiem co mam zrobić? czy wynieśc go na dwór i wypuścić na siłe, czy go zostawić? Jak już wspomniałem nie znam się na gołebiach. Mój brat chce go zatrzymać, ale nie zabardzo wiem czy takie zwierzeta się szczepi, czy potrzebują dużej powierzchni do latania czy wystarczy pokój ok. 20m2 czy można je trzymać w klatkach jak tak to jaką ma mieć wielkość? Daje mu do jedzenia: ryż, oraz różne ziarna.
Gołebica(?) jest naprawde piękna, tylko że jak zapewne każdy wie, dużo robi "kup".
Heh zawsze myślałem że tylko bocian stoi na jednej nodze, ale ten gołąb też stoi. I tak co 4-5h tak jakby się rozciąga. Śmiesznie to wygląda.
Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 10 Wrzesień 11, 14:06
Witaj , jesli twoj brat chce ja zatrzymac niech trzyma jesli nikt w domu nie ma nic przeciwko ;) tylko ze moglibyscie jej klatke zrobic i dokupic do pary jakiegos 2 golabka bo wiadomo samemu to smutno ;) klatke mozna zrobic taka 1m szer 1m wys do tego siodelka i bedzie ok ;D tylko gdzie taka klatke trzymac chcesz ?? golab tez musi latac najlepszy by byl golebnik lub tez inne jakies puste pomieszczenie :) dobre jedzenie jej dajesz , szczepic nie trzeba :) w domu choroby chyba nie zlapie ;D golebiowi moze sie spodobalo i nie chce nigdzie leciec a moze byc tak ze jeszcze bardziej odpocznie i odleci ale to nie wiadomo bo to golabek ozdobny ;) Pozdro .
jak cos to pisz dalej co i jak z ta samiczka .. i widac ze golab cie polubil :)
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
_______
LOTNY96 :D
Ostatnio zmieniony przez lotny96 10 Wrzesień 11, 14:20, w całości zmieniany 3 razy
No wszyscy w domu sa za tym, by została, ale mam jeszcze jeden chyba największy problem: jest nim kot. Mam kota 2 letniego, i jak to mały łobuz lubi wszędzie wchodzić. Klatkę bym trzymał w pokoju, najlepiej podwieszane do sufitu. Sprawdziłem równiez gdzie w mojej okolicy są hodowle tego o to gatunku, ale niestety nie ma żadnej opaski na łapce ani nic. Więc nie mam po co dzwonić do nich. A co do gołebnika to będzie ciężko, ponieważ mieszkam w bloku i do tego na drugim piętrze.
Zauważyłem też w niej dziwne zachowanie... Jak wchodzę do pokoju to od razu przylatuje na moje ramie, tak jak papuga czy inny hodowlany w domu ptak... również jak chcę ją wziąść na palec, to mnie gryzie (tzn podszczypuje) a potem tak jakby "języczkiem" mnie przeprasza liżąc to miejsce:P...
Skoro jest to gołąb ozdobny to musiał komuś uciec, czy też przybywa taki gatunek na wolności?
Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 13 Wrzesień 11, 18:37
Siemka , kota mozesz np ; nie wpuszczac do pokoju , a samiczka sie do ciebie przywiazala widac ze u hodowcy byla osfoiona ;) i jej chyba to pozostalo , normalnie takie golebie zyja na wolnosci :) to nie jak papugi czy kanarki :) a jej zachowanie jest normalne , ja tez wchodzac do golebnika samczyk grucha i sie cieszy ze mnie widzi ;) bo ma przywiazanie do mnie jako hodowcy .
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum