Nr. oddziału: 0175 Pomógł: 2 razy Wiek: 97 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 212 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Woj. Świętokrzyskie
Wysłany: 5 Marzec 10, 11:11 czy konieczny 3 gołębnik proszę o porady
Mam 2 gołębniki lotowy na 70 gołębi i rozpłodowy na 25 gołębi czy konieczny jest gołębnik na młode ?? Proszę o porady najlepsza porada zostanie wynagrodzona Piwem ...
_________________ POMOGŁEM ?? POSTAWI pIwKo
Tworzenie stron www pisać na PW. !
Moim zdaniem golebnik dla mlodych to podstawa sukcesu!!! Mlode siedza same dostaja inna karme nie ta sama co lotniki i maja wiecej miejsca dla siebie , nie sa bite przez stare golebie i zadziej sie odplatuja . ja na twoim miejscu wybudowalbym 3 golebnik jezeli masz taka mozliwosc , napewno niepozalujesz
Nr. oddziału: 043 Pomógł: 7 razy Wiek: 20 Dołączył: 06 Gru 2008 Posty: 1247 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: Płońsk / Mazowieckie
Wysłany: 5 Marzec 10, 17:11
praktycznie kazddy kto lotuje golebiami to ma min. 3 golebniki wiadomo zalezy od metody lotowania. ale golab mlody to nie stary. tak samo jak człwowiek dorosły i dzieci... golebie w niczym sie nie roznia... mloy golab jest strasznie ciekawski inaczej niz golab stary reaguje na obecnosc hodowcy. mozna jeszcze duzo pisac na ten temat... golebie mlode inaczej tez trenuje sie niz stare. jezeli by lataly ze starymi to czesto sie zdarza ze poprostu sie zgubia... golab stary lotowy inaczej sie oddzywia niz miesieczny golabek. mlodde nie przezywaja tyle stresu jak sa same np nie musza tak bardzo rywalizowac o miejsce...
_________________ POMOGŁEM? POSTAW "POMÓGŁ"!!!
JEŻELI SPODOBAŁA CI SIE MOJA WYPOWIEDZ POSTAW BROWARA :]
xKamilx
Nr. oddziału: 0344 Pomógł: 6 razy Wiek: 17 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 248 Otrzymał 29 piw(a) Skąd: Kuj-pom Diamenty: 15 Poziom konta: 1
Wysłany: 6 Marzec 10, 10:12
lotny96, No moim zdaniem też zrób dla młodych jak masz rozpłodowy i lotowy to musi też być dla młódków Gołębie stare nie raz biją młode A tak ja będą osobno to łatwiej im będzie się nauczyć latać itp
ja mam 2 gołębniki i bede robił trzeci bo na dwóch nie da rady ujechac jednak mlode golebie beda przepedzane przez stare i tak nie moze byc musisz postawic 3 gołębnik kolego ;)
lotny96, owszem gołębnik na młode to podstawa hodowli gołębi pocztowych młode muszą mieć swój osobny przedział dlatego ze młody w gołębniku starych będzie ganiany przez inne stare samce i dziobany przeganiany z kata w kot młody ten będzie czul lek w tym gołębniku i w kacu będzie miał już tego dosyć i nie będzie chciał wchodzić na noc do niego a siedzeniem an dachu wiadomo jak się to skaczy chyba ze gołębnik będzie bardzo duży ze gołąb młody będzie mógł w nim znaleźć swoje lokum a w gołębiu dla młodych będą same młode i każdy z nich będzie miał swoje siodełko czy miejsce na regale spoczynkowym i tam gołąb młody będzie się czul bezpiecznie :) choćby nawet i karmienie gołębi stare gołębie będą przeganiając młode od karmidełka i młode będą wiecznie nie najedzone do syta a u siebie w gołębniku będą miały spokój :) wymieniłem kilka tylko zalet tego 3 przedziału i jak widać jest to bardzo przydatne :) 3 przedział przyda Ci się jeszcze Jesienina do oddzielenia samic od samców wiec zle nie zrobisz robiąc 3 gołębniki ja osobiście tez posiadam 3 gołębniki i tak jest najlepiej lecz i przydał by się ten 4 :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum