Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: goleie, jakie, loty, pomocy, prosze, radyodwdziecze

Jakie gołęie na loty??? POMOCY PROSZĘ O RADY-ODWDZIĘCZE SIĘ
Autor Wiadomość
mentos321 

Wysłany: 11 Czerwiec 11, 00:21   Jakie gołęie na loty??? POMOCY PROSZĘ O RADY-ODWDZIĘCZE SIĘ

Cześć, jestem hodowcą gołębi pocztowych już od 3 lat. Gołębie trzymam w starym gołębniku który jest zrobiony w "chliwie, chlewie". Na jesień zaczynam budować nowy gołębnik z wolierą i będę chciał się zapisać do PZHGP i lotować gołębiami .Mam dużo kolorowych (pstrych i czerwonych) pare niebieskich i niebieskich nakrapianych. I moje pytanie jest takie: JAK Z TYCH MOICH GOŁĘBI ZROBIĆ LOTNIKÓW, JAKIE GOŁĘBIE MAM WYBRAĆ,NA CO PATRZEĆ PRZY WYBORZE TAKICH GOŁĘBI, CZY PATRZEĆ NA KOLOR??? JAKĄ KARMĘ KUPIĆ?? A MOŻE NAJPIERW POWINIENEM PUSZCZAĆ GOŁĘBIE NA WŁASNĄ RĘKĘ NP. DO 200KM I TE KTÓRE WRÓCIŁY POPAROWAĆ ZE SOBĄ. ALE NA CO PATRZEĆ PRZY PAROWANIU?????? PROSZĘ O RADY. zA KAŻDE SENSOWNE RADY, POMOCE POSTAWIĘ PIWO LUB NAWET WIĘCEJ. :)
Postaw piwo autorowi tego posta

lotny96 
Hodowca PZHGP ! !

Nr. oddziału: 0175
Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 11 Czerwiec 11, 07:56   

mentos321, Witaj , po pierwsze najlepszym selekcjonerem stada będzie kosz ;) czyli jak to napisałeś wywoź gołębie stopniowo np ; zaczynasz od 25 km i co 20 więcej myślę że stare powinny sobie poradzić , żeby lotować w pzhgp to musisz mieć gołębie z obrączkami :) Nie zależy od koloru po kolorze nie wybieraj gołębi do lotu bo czasem ten kolorowy może być lepszy od niebieskiego ;D kolor nie leci tylko gołąb , od kogo masz gołębie jak od jakiegoś hodowcy to powinny sobie poradzić :) pozdrawiam ;) karma najlepiej lotowa z Kampola lub inna firma flornas kosztuje około 50 zł 25 kg karmy ;)

_______
LOTNY96 :D

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
mentos321
mentos321 

Wysłany: 11 Czerwiec 11, 08:58   

No ja swoje gołębie obrączkuje obrączkami starymi bez kart, ale myśle że już nie długo to się zmieni:) A gołębie stare mam odkupione od łapacza latają już u mnie 3 niektóre 2 lata. A jak bym te łapane puszczał to by wróciły do mnie czy do swojego poprzedniego gołębnika??? Tych obcych co u mnie latają to mam ich z 7 sztuk i jednego zagranicznego.

[ Dodano: 11 Czerwiec 11, 09:02 ]
A co myślicie o mulemansach albo o białych gołębiach, dobre są na loty??? Bo jak już wybuduje ten gołębnik to chciałbym sobie sprowadzić pare mulemansów z rodowodami i parke białych. No i oczywiście lotować ich młodymi.

Mati184 

Otrzymał 11 piw(a)

Wysłany: 11 Czerwiec 11, 16:36   

Co do obcych gołębi(łapanych) szkoda czasu.Co do puszczania gołębi obcych to różnie to bywa raz będzie wracał,a drugi zginie na 1 locie(wraca do swojego macierzystego gołębnika)Mulemans hmm moim zdaniem gołąb którego trzymamy dla ozdoby,jeśli już bardzo byś chciał lecieć nimi to max do 400-km,co do białych to praktykowałem jednego samczyka,młode jako tako leciały,no ale to już zależy od ciebie czy będziesz chciał nabyć parkę białych i zobaczyć jak jego potomstwo się sprawdza...Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mati184 11 Czerwiec 11, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

messi1996 

Otrzymał 12 piw(a)
Diamenty: 2

Wysłany: 12 Czerwiec 11, 15:45   

mentos321, weź najpierw załatw gołebie, które są wstanie przelecieć te 14 konkursów. Moim zdaniem za szybko na PZHGP. Najlepiej kup sobie tak 20mlodych od dobrego hodowcy i je rozmnóż. Nie ma sensu lotować i być na ostatnim miejscu. Zrób sobie stadko które będzie miało jakąś przyszłość. ;dd

Mati184 

Otrzymał 11 piw(a)

Wysłany: 13 Czerwiec 11, 11:04   

Niby czemu za szybko na PZHGP?.Jeśli sprowadzi ptaki dobrego pochodzenia i dobrze je po paruje to może zrobić mistrza.

adam5501 

Nr. oddziału: 076
Otrzymał 5 piw(a)

Wysłany: 13 Czerwiec 11, 11:20   

Messi wpierw się zastanów im szybciej tym lepiej ;ha
Loty to selekcja, kupić każdy może ale sprawdzić czy dobrze latają to inna sprawa.
Lepiej mieć 10 bardzo dobrych niż 50 bubli na gołębniku :-|

messi1996 

Otrzymał 12 piw(a)
Diamenty: 2

Wysłany: 13 Czerwiec 11, 17:15   

adam5501, tak tylko że jeżeli tych 10 też masz słabych to ci nie polecą. Sam mentos321, powiedział że ma łapane, a łapane gołębie, chyba nie dały rady przylecieć do domu.

adam5501 

Otrzymał 5 piw(a)

Wysłany: 14 Czerwiec 11, 01:39   

Napisałem 10 BARDZO DOBRYCH ;ha

mentos321 

Wysłany: 14 Czerwiec 11, 09:39   

koledzy a co myślicie o gołębiach rasy kulbacki, de klak, jassen i arden??? Dobre one są na loty???? Może ktoś ma u Was sprawdzone gołębie tych ras ???

adam5501 

Otrzymał 5 piw(a)

Wysłany: 14 Czerwiec 11, 09:59   

Ugryźcie sie w język nie ma żadnej rasy Kulbacki ( ja też mogę sobie nazwać swoje ) oni tylko handlują i żeruja na ludziach łatwowiernych. Idz do najlepszego hodowcy w oddziale swoim tam dostaniesz lepsze gołębie. Nie patrz na rasy bo takowych praktycznie nie ma. Żeby otrzymać rasę to trzeba z 10 albo i wiecej lat pracy w hodowli ( hodowla krewniacza lub też chów z 2-3 linii gołębi z tym że co kilka lat dokłada sie świeżą krew ), selekcji, lotowaniu i samej czystej wiedzy. Nie ma od tak że masz gołebie z najlepszego gołebnika i jesteś mistrzem - jesli tak pomyslałeś to lepiej nie miej gołębi, a zajmij sie inym hobby. To sa lata pracy i uczenia sie na własnych błędach sukces rodzi sie w cierpieniach.
Jest wielu co myślało mam janseny to polecą i zgniotę konkurencję 1 sezon a oni sami zrezygnowali.Zastanów się nad sobą postaw jasne cele, a potem zajmij sie gołębiami.

lotny177b 

Otrzymał 24 piw(a)
Diamenty: 30

Sredny medal (Ilość: 1)
Wysłany: 14 Czerwiec 11, 12:24   

Ot i mądrze napisane kol adam5501,

jansen 
gołębie moja pasja

Nr. oddziału: 0100
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 14 Czerwiec 11, 13:51   

mentos321, ale czy nie za wcześnie jednak decydujesz sie na pzhgp? Ja powiem na swoim przykładzie : jestem hodowcą gołebi od 2003 roku i też chce sie zapisać do związku ale jeszcze nie teraz bo wiem że z roku na rok nabieram coraz wiekszego doświadczenia w prowadzeniu hodowli, ciągle się czegoś nowego uczę. Ja próbuję zebrać silną ekipę na loty bo chyba nikt nie chciałby by byc na ostatnim miejscu i się męczyć. Loty mają sprawiać nam hodowcą radość gdy widzimy że nasz/nasze gołębie wracają do domu. Ja lotuję sobie prywatnie gołebie z różnych odległości i wtedy jest najlepsza selekcja, chce mieć gołebie sprawdzone, pewne bo po co trzymać takie gołebie w gołębniku które nie wrócą z pierwszego lotu. Co roku próbuję sprowadzić jakąś nowość do rozpłodu np. ostatnio sprowadziłem białego pocztowego (radziłem sie też tu na forum na jego temat) , wyciągłem po nim młode i niedługo je przelotuję pierwszy raz i zobaczę jak polecą , jeszcze dawniej sprowadziłem do swojej hodowli DV, także jak widać próbuję, lotuje by coś wypracować i wejść mocno do "gry". A co do gołębi łapanych to nie powinno się ich łapać bo Ty też nie chciałbyś na pewno zeby Twoje gołębie ktoś złapał bo na nie czekasz i chcesz żeby wróciły do Ciebie do gołębnika. Myślę że nie ma sensu nimi lotować bo mogą do Ciebie już jednak nie wrócić, ale myślę że warto było by spróbować gołębiami młodymi po tych złapanych, może akurat elegancko polecą :o pozdrawiam

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
mentos321
mentos321 

Wysłany: 15 Czerwiec 11, 10:17   

jansen, dziekuje Ci za dobre rady. Dobrze mi wyjaśniłeś i chyba zrobię ta jak ty , będę puszczał swoje. Aha i jak będe puszczał swoje gołębie na początek na 40 km to po paru takich lotach wywioze je na 200 km to ta odległośc może wyć za duża??? Za duży odstęp w km zrobiłem czy nie??? Aha i jeszcze jedno bo mi mój kuzyn będzie wywoził bo jeździ co tydzień po całej polsce i on wyjeżdza tak po 21,00 i jedzie całą noc to mam dać przed samym wyjazdem gołębiom pić i jeść czy poradzą sobie rano jak będą wypuszczone??? Bo mi chodzi o to że one rano będą głodne a mój kuzyn nie ma czasu na dawanie jeść i pić i nie umie dawać. To głodne ma je puszczać??? Poradzą sobie????

[ Dodano: 15 Czerwiec 11, 10:28 ]
Aha i jaką karmę kupić dla tych gołębi lotowych bo daje im przenżyto. I jaką karmę kupić dla rozpłodowych czy mogę dawać im to samo co lotowym???

jansen 
gołębie moja pasja

Nr. oddziału: 0100
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 19 Czerwiec 11, 00:05   

mentos321, no tak jak mówisz najpierw wywieź je na krótsze odległości np. 40 km potem 100 i 200 i zobaczysz czy wrócą czy nie. Ja powiem tak: jeśli cie stać na karmę ze sklepu gotową to kup (w sklepie ci doradzą jaką kupić powinieneś ) a jeśli nie to sam przyrządzaj (tylko pamiętaj żeby nie dawać im ciągle tego samego , musisz im urozmaicać) no i nie możesz zapominać o witaminach bo to podstawa . Aha i jeśli wrócą z dalekiego lotu to musisz im dać coś na wzmocnienie na regeneracje sił :o pozdrawiam

Odpowiedz do tematu