Wysłany: 16 Wrzesień 11, 13:33 Pomoc w identyfikacji gołębia
Witam serdecznie.
Nie jestem miłośnikiem/hodowcą gołębi, mam natomiast w sobie tyle przyzwoitości, że ich nie jadam.
Z tydzień temu zamieszkał u mnie gołąb (Kraśnik/Lubelskie). Przeszukałem kilka forów i stron na temat oznaczeń na obrączkach, jednak jakoś żadne schemat nie pasuje do mojego "znajomego" gołębia.
Otóż obrączka biała ma oznaczenia:
pierwszy wiersz: PL 12
drugi wiersz: 04 11
po nich 8117 dużą czcionką.
Nie zbliżyliśmy się jeszcze na tyle, bym mógł odczytać oznaczenia z drugiej, pomarańczowej obrączki ;)
Ktoś wie co oznaczają "numery rejestracyjne"?
Przy okazji, gołąb wygląda na zdrowego, ja własnych gołębi nie mam, co więc go do mnie sprowadza na tak długo?
Do ewentualnego właściciela: ma się dobrze, jada świeże ziarno, pije wodę i tęskni... ;)
Pozdrawiam
Dobra, jako laik pomyliłem oznaczenia w pierwszym poście, PL-11 oczywiście...
Pomiędzy numerkami jest jeszcze pionowym maczkiem PZHGP, ale nie chciał zaprezentować, a mój obiektyw pozostawia wiele do życzenia...Coś tam widać na drugim zdjęciu.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Kwi 2008 Posty: 1622 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: mazowsze Diamenty: 30
Wysłany: 1 Październik 11, 13:09
A nie jest to p[rzypadkiem pl 11 a drugie nr 0412.Inaczej raczej nie moze być.
To jest gołąbek PL Polski,11 znaczy z tego roku
0412 to bedzie oddział Biłgorajsko-Lezajski
PZHGP to Polski związek hodowcow gołebi pocztowych
8117 to nr rodowy gołebia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum