Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: golebia, oczy

Oczy Gołębia
Autor Wiadomość
Montana87 

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 21 Luty 12, 19:32   Oczy Gołębia

Mam parę pytanie dotyczące oka gołębia:

Trochę czytałem i dużo pytałem innych hodowców nie którzy są przeciwni tym że można oceniać gołębie według oczu a nie którzy przeciwnie mówią że można dużo osiągnąć zaglądając do oczu gołębia i nie tylko bo brali też pod uwagę witalność gołębia korpus muskulaturę i długość kości piersiowej moje pytania jest odnośnie oczu gołębia jak wielką rolę spełniają w hodowli a o to pytania

1.czy gołębie z mniejszymi źrenicami są lepsze ?
2czy kwalifikując gołębie do rozrodu należy brać pod uwagę oczy ?a jeżeli tak to jakie należy oczy dobierać żeby dochować się wybitnego potomstwa ( z tego co wiem to nie należy parować gołębi o podobnym znaku oka )
3czy można dobrze lotować gołębie nie patrząc na oczy a jedynie selekcjonować poprzez wyniki lotowe
4 jak jest ważny pierścień wartościowy ?
5 no i ostanie pytanko czy każdy dobry gołąb który zdobywał konkursy nadaję się do rozpłodu

czekam z niecierpliwością na wasze wypowiedzi, a jak by ktoś chciał zdradzić małą tajemnice i pomóc mi w początkowej hodowli to proszę pisać na PW
Postaw piwo autorowi tego posta

pawelwodzu 
12 lat hodowli

Nr. oddziału: 043
Otrzymał 36 piw(a)

Wysłany: 21 Luty 12, 20:06   

Wlasnie, teorii na temat jest wiele, jedni mowia ze oko pomaga a inni ze nie.
ja osobiscie twierdze ze oko w jakis sposob pomaga golebiowi w odnalezieniu drogi do domu. sam mam ulubiony typ oka golebia i staram sie posiadac takie ptaki, czy mi to pomaga w hodowli??? sam nie wiem. napewno warto rozmnazac golebie ktore dobrze leca i maja dobre potomstwo.

GOLEBIE TO WIECZNA TAJEMNICA

JEŻELI SPODOBAŁA CI SIE MOJA WYPOWIEDZ POSTAW BROWARA :]

messi1996 

Otrzymał 12 piw(a)
Diamenty: 2

Wysłany: 21 Luty 12, 21:29   

Tak jak powiedział pawelwodzu, różnie hodowcy mówią. Osobiście nie patrzę się na oczy. Pamiętaj Montana87, że najlepszy lotnik wcale nie musi być dobrym gołębiem rozpłodowym. Jęsli chodzi o teorie oka to podobno:
1. nie można parować gołębi z takim samym okiem
2. Im mniejsza źrenica tym lepszy gołą.
Przede wszystkim patrz na rodowód i wyniki lotowe gołębia ;dd

krymek18 

Nr. oddziału: 0214 Ryki
Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 22 Luty 12, 00:21   

sa rozne teorie roznie mowiace. wg mnie w oku golebia mozna zobaczyc jego kondycje. polysk gruba ziarnistosc i ukrwienie to cechy swiadczace o zdrowiu golebia. co do powiazania oka ze zdolnoscia orientacja - roznie rozni mowia. reszta jutro.

Montana87 

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 22 Luty 12, 07:39   

z tego co rozmawiałem to 70% mi powiedziało że prawie każde gołębie rozpłodowe które wydały im wybitne lotniki ,to prawie każdy z nich posiadał wyjątkowe oczy( nie sugerowali się samym okiem ) .więc musi być tak naprawdę w tym coś ????( a co do tych lotników miały oczy przeciętne )
Ostatnio zmieniony przez Montana87 22 Luty 12, 07:44, w całości zmieniany 1 raz  

krymek18 

Nr. oddziału: 0214 Ryki
Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 22 Luty 12, 22:14   

tak wiec misiu zaczynam. nie jestem ani wybitnym znawca ani hodowca ale pare ksiazek przeczytalem i potrafie sie do nich odniesc. zaczynam po kolei.
1 male zrenice sa na pewno lepsze na krotkie odleglosci. golab z mala zrenica widzi po prostu lepiej. dlaczego? ano dlatego ze miesnie ja otaczajace sa silniej rozbudowane. te miesnie to nic innego jak pierscien wartosciowy.
2 przy wyborze partnerow nalezy patrzec im w oczy. musza miec je piekne. tudziez najladniejsze z dostepnych. golebie majace piekne oczy sa zdrowe. a jezeli one sa zdrowe to mlode tez to odziedzicza. slabe oko bez wyrazu mowi nam o problemach golebia z krazeniem. podobno nie mozna laczyc glazerow. dlaczego? nie wiem sam. nie mam na to teorii. ale jezeli wybitni ludzie o tym mowia to tak jest. jednak nie laczymy patrzac ino w oko. co z tego, ze polaczysz ptaki z pieknymi oczami skoro beda roznily sie budowa, a ich upierzenie budowa i piora beda do [Cenzura]?
3 to jest oczywista oczywistosc. przede wszystkim kosz! potem wszystko inne. kajs przeczytalem, ze po paru latach selekcji koszem i tak zostaja golebie z najladniejszymi oczami
4 tu sa rozne teorie. niemniej nie moze on byc za duzy. to jest wada. wg mnie cos w tym jest. ale co/ tego do konca nie wiem sam. . .
5kolejna oczywista oczywistosc. bo niby po jakich golebiach masz hodowac skoro nie po najlepszych lotnikach? przeciez rozplodowce to weterani lotowi albo ich dzieci
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu