Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: jajo, opuszczone

opuszczone jajo
Autor Wiadomość
dzuditsu

Wysłany: 13 Maj 11, 20:41   opuszczone jajo

Witam. Proszę o pomoc. Na moim balkonie kilka dni temu gołębie zrobiły sobie gniazdo. Szybko pojawiło się jajko, więc postanowiłam pozwolić im je spokojnie wysiedzieć. Rzadko korzystałam z balkonu, starałam się ich nie płoszyć, ale przyznaję, że parę razy jeden z gołębi uciekł, gdy wchodziłam wywiesić pranie, zaraz jednak wracał.Przez pierwszych kilka dni oboje rodziców wysiadywało na zmianę jajo, aż do dziś. Wczoraj była paskudna pogoda i mocno wiało, dziś rano też - czy to mogło być powodem, że uciekły? Niestety dziś cały dzień żaden z gołębi nie pojawił się w gnieździe. Czy one opuściły jajo? Co mam zrobić? Dochodzi wieczór i boję się, że zaraz wychłodzi się i pisklę się już nie wylęgnie. Nie mam pojęcia o gołębiach. Jak długo jeszcze na nie czekać i co ewentualnie zrobić z jajem, gdy rodzice się nie pojawią?
Postaw piwo autorowi tego posta

pawelwodzu 
12 lat hodowli

Nr. oddziału: 043
Otrzymał 36 piw(a)

Wysłany: 14 Maj 11, 16:22   

jezeli rodzice sie pojawili to poprostu juz nic nie mozesz zrobic. taka juz jest natura. byc moze stare golebie padly ofiara drapieznika.

JEŻELI SPODOBAŁA CI SIE MOJA WYPOWIEDZ POSTAW BROWARA :]

dzuditsu

Wysłany: 16 Maj 11, 08:48   

W gnieździe znów są gołębie! Nie wiem czy to te same, ale siedzą na tym jaju. Zastanawiam się co teraz zrobić, skoro z tamtego jajka nic się nie wylęgnie? Czy one same się zorientują i odlecą czy będą siedziały tu do skutku? Jajko było półtorej doby samo. Może to są inne gołębie? Podobno mają w instynkcie żeby wysiadywać nawet podrzucone jaja.
Za miesiąc się wyprowadzam do innego mieszkania i obawiam się, że właściciel tego nie będzie szczęśliwy z bałaganu na balkonie. Gdybym miała pewność, że za kilka tygodni wszystko się skończy, ale w tej sytuacji.... :/

pawelwodzu 
12 lat hodowli

Nr. oddziału: 043
Otrzymał 36 piw(a)

Wysłany: 16 Maj 11, 21:51   

od zlozenia jaj do opuszczenia gniazda to 1.5-2 miesiecy.

JEŻELI SPODOBAŁA CI SIE MOJA WYPOWIEDZ POSTAW BROWARA :]

dzuditsu

Wysłany: 18 Maj 11, 10:30   

Sprawdziłam. Gołębie wysiadują to jedno jajo, które leżało opuszczone ponad dobę. Innego nie ma w gnieździe. I co teraz? Skoro z niego się nic nie wylęgnie, powinny dać sobie spokój, bo będą na nim siedzieć w nieskończoność? Czy same się zorientują? Czy przepędzić je i wyrzucić to i tak stracone już jajo?

Odpowiedz do tematu