Wiek: 25 Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 9 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 9 Maj 11, 10:29 padaj samce - ale nie tylko -pilne-
witam
od jakiegos czasu mój znajomy meczy sie z jakas dziwna (chyba) choroba u swoich gołebi. Zdychaja mu praktycznie wszystkie samce, ale ostatnio padła mu też samica no i oczywiscie 90% młodych. objawy są nastepujące:
-gołebie są normalne nie wykazuja żadnych objawów (tak mi sie wydaje) po pewnym czasie strasznie chudną zaczynaja ,,podpierać" sie na dziobach i zdychają -> stare
- młode dożywaja do pewnego wieku (robią sie ładne w piórkach) i też zaczynaja chudnąc ze na brzuchu robi im sie ,,siekiera" -> finał jest jeden
pypcia wykluczam gdyż wiem jak on ,,wyglada" u niego tego nie ma
kręcka tez nie mają
ostatnio dałem mu swoje 2 piekne samce gdyż miał straszny kryzys(12 samic bez pary) 3 tygodnie i oba samce ode mnie nie żyją (u mnie były ,,wesołe" miały młode i ogólnie bez zarzutu)
Nr. oddziału: 076 Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 16 Wrz 2010 Posty: 151 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Reda
Wysłany: 9 Maj 11, 11:32
Znając życie nie zrobił badań jesli mu tak padają to powinien mieć je dawno zrobione. Takie spustoszenie powoduje salmonella albo adeno cola.
Teraz po tak długim czasie może sie pożegnać z całym stadem i szukać nowych gołębi ale po uprzednio zdezynfekowanym gołębniku. Tu się ma BADANIA BADANIA a nie dumanie co to sie dzieje.
Wiek: 25 Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 9 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 9 Maj 11, 14:01
adam5501 napisał/a:
Znając życie nie zrobił badań jesli mu tak padają to powinien mieć je dawno zrobione. Takie spustoszenie powoduje salmonella albo adeno cola.
Teraz po tak długim czasie może sie pożegnać z całym stadem i szukać nowych gołębi ale po uprzednio zdezynfekowanym gołębniku. Tu się ma BADANIA BADANIA a nie dumanie co to sie dzieje.
nie wiem czy zrobił badania?
a z czym ma jechac (jakby co) z gołebiem(żywym czy martwym) czy wystarcza odchody ??
każdy wet to zdjagnozuje?
czym zdezynfekować gołebnik jakby co?
[ Dodano: 9 Maj 11, 14:31 ]
napisze tutaj żeby nie zasmiecać :)
słyszał ktos moze o chorobie coccidoza i o miscoplasmozie?
jak sie je leczy ?
pisze z z czystej ciekawosci gdyz nigdzie nie moge tego znaleźć?
Nr. oddziału: 076 Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 16 Wrz 2010 Posty: 151 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Reda
Wysłany: 10 Maj 11, 09:02
Badania to albo kał a padniętego gołębia też można dać.
Nie każdy wet. - specjalistyczne punkty badań.
Dezynfekcja - wypalanie gołebnika palnikiem itd.
Cocidioza - wet. ma leki.
Mycoplazmoza - jeśli się nie mylę ( łzawienie z oczu - coś podobnego do ornitozy - ale nie jestem pewien ), kiedyś dobra była szczepionka Mycosalmovir.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum