Wysłany: 20 Sierpień 11, 18:51 Bardzo chory gołąb. Co robić?
Nie mam kogo zapytać. Jest późne sobotnie popołudnie, a do mojego gołębnika dostał się obcy gołąb. Jestem początkującym hodowcą(mam na razie 6 pocztowych). Gołąb jest ciężko chory-oddzieliłam go. Ma oblepiony dziób i ciężko oddycha, jakby mu coś blokowało gardło. Nie może jeść, choć próbuje. Jest osowiały i wygląda, jakby miał niedługo zejść. Co to może być? Nie mam żadnego mocniejszego antybiotyku. Dałam mu ziarno polane olejkiem czosnkowym i wodę z orni -specjal. Żal mi go strasznie. Nie mogę na to spokojnie patrzeć. Co to za choroba może być? Co robić?
ERNESTEKK
Wysłany: 21 Sierpień 11, 20:11
nie mam pojęcia co to za choroba pójdź z nim do weterynarza
Obejrzyj wnętrze dzioba - jeśli to rzęsistkowica to gardło będzie pokryte białym lub żółtym nalotem. Skuteczny przeciwko temu pasożytowi jest np: trichonidazol podany w wodzie do picia lub jeśli ptak sam nie pije - bezpośrednio do dzioba przez 7 dni. Miejscowo mozna stosowac jod-glicerynę (przyspiesza cofanie się zmian). Można próbowac zdejmowac nalot ale te miejsca mogą mocno krwawić.
Reszta gołębi powinna również dostac lek - zwłaszacza młode.W tym czasie nie powinno się przeprowadzać szczepień.
Do picia można podać wodę z glukozą.
Jeżeli choroba jest bardzo zaawansowana (są zakażone narządy wewnętrzne) leczenie może być nieskuteczne.
Powodzenia, trzymam kciuki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum