Wysłany: 1 Luty 12, 19:36 Początek hodowli, kilka pytań...
Witam
Jak byłem młody to hodowałem parę gołębi pocztowych, to zupełnie jako hobby, po jakimś czasie jednak znudziło mi się to jak to młodemu (ale wiadomo, że jednemu się znudzi a drugiemu nie i niektórzy od dziecka nieprzerwanie prowadzą hodowle gołębi, chwała im za to). Ostatnio naszła mnie wielka chęć na wznowienie mojego hobby, tym razem wiem, że na pewno z tego nie zrezygnuję, dorosłem i wiem czego chcę ;) Chciałbym zacząć od hodowli gołębi ozdobnych, na początek kilka parek żeby to jakoś rozkręcić i potem stopniowo powiększałbym stado (poprzez oczywiście rozpłód swoich + dokupowanie nowych). Moje pierwsze pytanie brzmi: jakie rasy gołębi polecacie na początek? Bardzo podobają mi się loczki ale jak wygląda ich hodowla? Są bardzo wrażliwe i wymagają jakiejś szczególnej opieki?
Kolejna sprawa to gołębnik... Mam budynek przy domu w którym m.in. była obora. Obora ta nie jednak wykorzystywana do chowu bydła czy trzody bo ponad 10 lat temu tata zakończył ten "biznes". Wszystkie "gródki" czy żłoby zostały usunięte tak, że pomieszczenie to stanowi jeden dość duży prostokąt, wysokość na oko niecałe 2,5m, dodatkowo pomieszczenie od środka ocieplone jest styropianem więc nie ma obawy o jakieś przejście mrozu, zimą jest tam ciepło, latem upały też nie grożą, można powiedzieć, że warunki optymalne, podłoga to goła posadzka. W pomieszczeniu tym są jedne drzwi dwuskrzydłowe, otwierane na zewnątrz i jedno okno od wschodu o wymiarach ok. 80x80cm, może trochę większe, nie mierzyłem, podaję wymiary "na oko". Okno znajduje się na tej samej ścianie co drzwi, w odległości ok. 80cm od drzwi prawo. Ale do rzeczy... Chciałbym część tego pomieszczenia przeznaczyć na gołębnik, problem jest taki, że jedynym miejscem w którym gołębie mogłyby być na świeżym powietrzu mógłby być taki "wybieg" zabezpieczony siatką zrobiony w miejscu tego okna, po prostu okno bym musiał wywalić i zrobić w tym miejscu taki "taras" aby gołębie mogły sobie wyjść zaczerpnąć świeżego powietrza... Ale to nie większe niż powiedzmy 80x80cm. Czy warto się w coś takiego bawić? Czy w takich warunkach można hodować gołębie? Bo wychodzi na to, że trochę w zamknięciu i izolacji by przebywały... Ale czy u Was gołębie mają więcej "wolności"?
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post ;)
Marcin
Pomógł: 4 razy Wiek: 15 Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 292 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Tuplice Diamenty: 2
Wysłany: 3 Luty 12, 14:32
Gołębnik powinien być przestrzenny i dopasowany także do rasy. Jeżeli chcesz hodować gołębie ozdobne to pomyliłeś forum. Ale jeśli chodzi o loczki to wiem tyle że ich rozmnażanie jest trudne, najlepiej mieć także mamki.
_________________ PaMoGłEm PoStAw BrOwArA
krymek18
Nr. oddziału: 0214 Ryki
Wiek: 22 Dołączył: 07 Sty 2009 Posty: 193 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: TURZYSTWO
Wysłany: 6 Luty 12, 16:57
chopcze,
bierisz x kantowek dajmy na to 8x8 i od sciany frontowej do tylniej przytwierdzasz do posadzki i sufitu. potem przybijasz do tego pare lat, robisz drzwi, obijasz siatka i tadam. MASZ GOLEBNIK. nastepnie kombinujesz do okienka wlot. i wolierke. o ile sobie takowa zyczysz. nastepnie przy tylniej scianie robisz cele/ polki, na boku siodelka i golebnik jest prima sort. co do golebi to mozesz nabyc jakie ci sie tylko podobaja. jednak polecam zaczac od mewek, pawikow, fajferkow, wiedynkow itp. ale jezeli chcesz bawic sie pozniej w pocztowe to radze ci zaczac od samego poczatku z nimi. czekam na dalsze pytania. pozdrawiam
ps. poczemu piszesz ze bylyby ino we wolierze? wolny oblot jest lepszy
_________________ Dużo chęci, mało kasy. I to jest ból.
Ostatnio zmieniony przez krymek18 6 Luty 12, 17:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum