Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: nieplodny, samiec

Niepłodny samiec??
Autor Wiadomość
zbyshq 

Wysłany: 6 Lipiec 11, 22:44   Niepłodny samiec??

Mam pytanie - często zdarzają się niepłodne gołębie??

Mam parke pocztowych, z lutego '11. Gołębie te zniosły już pierwsze jajka, które wyrzuciłem z trzech powodów: 1. są to pierwsze jajka od młodych (jedno było mniejsze), 2. gołębie nie zbudowały gniazda, siedziały w pojemniku na zboże, 3. samiec nie parzył samicy.

Teraz szykują się do kolejnego lęgu, ale samiec dalej nie dosiada samicy. Ona ciągle przed nim siada, a on tylko chodzi w kółko i nie wie jak na nią wskoczyć, w końcu ona rezygnuje. Sytuacja powtaża się kilka razy dziennie, jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby na nią wskoczył. Raczej nie powinny być za młode, samiec dużo grucha i jest dominantem wsród 2 innych ras. Czy to znaczy że samiec jest niepłodny i musze szukać innego samca?? To jest moja jedyna para pocztowych i chciałbym mieć po nich młode jak najszybciej bo mają ładną budowę i dobrze latają.
Postaw piwo autorowi tego posta

adam5501 

Nr. oddziału: 076
Otrzymał 5 piw(a)

Wysłany: 7 Lipiec 11, 10:28   

Zadajecie głupie pytania :-|
Czy ty masz monitoring?? że wiesz co robią kiedy ciebie nie ma?? ;look
A po drugie są z lutego tego roku?? to samiec ok ale samica tak młoda i dałeś jej jajka zniesć ktos tu zwariował :-|
Samiec jest dobry a płodny napewno. Mieli jajka wiec czemu nie sprawdziłeś czy są dobre?? a że gniazda nie zrobili trzeba było im miskę lęgową dać aby miały wygodnie.

zbyshq 

Wysłany: 8 Lipiec 11, 19:38   

adam5501 napisał/a:
Czy ty masz monitoring??

Nie nie mam monitoringu, ale dużo obserwuję i takie zachowanie nie zdarza sie u moich innych gołębi.

adam5501 napisał/a:
samica tak młoda i dałeś jej jajka zniesć ktos tu zwariował :-|

A co miałem jej wsadzić palca w d... i trzymać żeby jej jajka nie wyleciały?? Tak działa natura że młode gołębie też niosą jaja, i nie o samice sie tu martwie tylko o samca. To z nim coś jest nie wporzo.

[ Dodano: 29 Lipiec 11, 22:02 ]
Gołębie siedziały na jajkach 20 dni. Dzisiaj wziąłem im te jajka i rozwaliłem - były czyste. Wniosek - samiec sexualny inwalida. Dam im jeszcze jedną szansę, ale wątpię by coś się zmieniło. ;r

Odpowiedz do tematu