Wysłany: 27 Grudzień 10, 21:14 Jak rozponać gołębia??? POMOCY!!!
Cześć sory że poruszam ten temat ale nie mogę go znaleźć. Może znacie jakieś sprawdzone sposoby odróżnić u gołębi pocztowych samca od samicy. Mam pewnego gołębia i nie wiem czy to samiec czy samica. Gołąb jest cichy i nie groch ale jest duży . Z góry dzięki
Nr. oddziału: 0208 Pomógł: 7 razy Wiek: 16 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 489 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: 0208 - Chełm Diamenty: 25 Poziom konta: 1
Wysłany: 27 Grudzień 10, 22:49
Jeżeli jest cichy i nie grócha to bodajże jest to samica . Sposoby są takie np po widełkach i po wyglądzię. Po widełkach samica ma widełka dalej jedno od drugiego a samczyk ma jakby do kupy . Widełka wymacasz tuż pod tyłkiem u gołebia . Albo wpusc do klatki 100 % samczyka i zobaczysz co się będzie działo .
Nr. oddziału: 076 Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 16 Wrz 2010 Posty: 151 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Reda
Wysłany: 28 Grudzień 10, 10:02
Ja jak mam coś co nie mogę odróżnić a jest to samica kładę ją do samców jeśli jest samiec to do samic
Zwykle nie mam z tym problemu ale zawsze zdarzają się wyjątki
Ostatnio zmieniony przez adam5501 28 Grudzień 10, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 133 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Gniezno
Wysłany: 24 Maj 11, 23:26
Nie polecam tego sposobu z widełkami bo jest on nie pewny i bardzo z mylny, u mnie on się rzadko sprawdza bo kilka razy tak robiłem na 100% samcu albo samicy. Nawet dzisiaj tak zobaczyłem z ciekawości u mojej samicy szymli którą kupiłem na rozpłód i ma ona zwięzłe widełki.
_________________ Pomogłem? postaw browara
bombel-043
Nr. oddziału: 043
Wysłany: 25 Maj 11, 05:04
tylko tyle ze nie wszyskie samice mają rozchylone widełki bo jak jest ona utrzymana w dobrym szczesciu to moze byc scisła i miec takie widełki jak samiec.... rózne odchyły sie zdarzają......... przeważnie jak samica jest z jajkiem to ma rochylone widełki , a tez nie kazdy samiec jest ścisły zalezy od budowy gołebia ... tak że zalecam albo sie mu skrupulatnie przyglądać albo do przedziału albo do samic albo do samczyków predzej czy puźniej sie odezwie...:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum